VENKOVNÍ ROLETY


Stále oblíbenější jsou venkovní rolety, které je možné využít jak pro ochranu oken rodinných domů, tak rekreačních objektů a chat, ale také pro všechny typy oken bytových domů.

Venkovní rolety se používají nejen jako ochrana před únikem tepla, kdy se výrazně zvyšuje izolační schopnost oken, představují také vynikající protihlukovou ochranu. Hliníkové předokenní rolety pak představují skvělou ochranu před povětrnostními vlivy, která chrání plastová, dřevěná i hliníková okna proti rozmarům počasí a znatelně tak prodlužují jejich životnost. Samozřejmě je možné rolety použít také jako ochranu před přílišným slunečním zářením.

Zejména u rodinných domů, chat, chalup a dalších rekreačních objektů představují předokenní hliníkové rolety výborný bezpečnostní prvek. Rolety jsou chráněny proti nadzvednutí speciální pružinou a představují tak nesnadnou překážku pro zloděje a dobrou ochranu proti vloupání. K roletám je navíc možné volitelně dodat navíjecí sítě proti hmyzu.

U moderních předokenních rolet se nemusíte bát, že by byly nad vaše síly - jejich ovládání je velmi jednoduché. Je možné je ovládat ručně nebo motoricky, přičemž motorické rolety je možno ovládat celou řadou moderních způsobů - dálkové ovládání, časový spínač, větrné či sluneční čidla a další. Motorické ovládání rolet je možné synchronizovat do jednoho centrálního ovladače.

Venkovní rolety se vyrábí v mnoha provedení - klasické hliníkové rolety, předokenní rolety, rolety s podomítkovým provedením nebo plastové nadokenní rolety.

Nadokenní rolety jsou ideálním řešením pro plastová okna. Při stavbě nebo rekonstrukci se roletový systém namontuje na okno a s oknem se pak jako jediný komplexní stavební díl vloží do okenního otvoru. Nadokenní rolety je možné vyrobit v 11 odstínech barev.

Čistý a ničím nerušený vzhled fasády je možné docílit také pomocí podomítkových rolet. Rolety v hliníkovém provedení obsahují dřevocementovou desku s omítací hliníkovou lištou pro možnost zaomítání rolety, takže na první pohled nebude roleta vůbec vidět.

Pro komplexní řešení je možné využít speciální systémy, kombinující schránky na rolety a žaluzie. Samostatné schránky pro rolety a jiná stínící zařízení pak představují roletové systémy BAT G a Heluz.

 

Předokenní rolety

Předokenní roleta se skládá z roletového pancíře, boxu a z vodících lišt. Pancíř je soubor lamel, které mohou být hliníkové (vyplněné polyuretanovou pěnou) dodávané standardně v 19-ti barevných odstínech, barvách RAL nebo plastové v 7-mi barevných odstínech. Hliníkové vodící lišty se připevňují do rámu okna nebo ostění a jsou dodávány ve více tvarových provedeních umožňující optimální osazení rolety. Standardně jsou dodávány v bílé a hnědé barvě (možno i RAL provedení). Roletový box je vyroben z válcovaného hliníku a je dodáván v 6-ti velikostech, v závislosti na výšce rolety. Box je možný dodat i v kulatém provedení a ve stejné barvě jako vodící lišty. Běžným doplňkem rolet dnes bývá motorické ovládání s možností skupinového řízení jednotlivých rolet a centrálním ovládáním

Mezní rozměry

Typ

 max.šířka

 max.výška

  váha pancíře

 max.plocha

hliníkové lamely

 270 cm

  435 cm

  2,6 kg/m2

  5,8 m2

plastové lamely

 200 cm

  310 cm

  3,6 kg/m2

  2,9 m2



s-onro

Unikátní systém venkovního stínění, který vychází z nejnovějších objevů v oblasti přesunu světla a úspory energie, přináší clona s označením s_onro®.

Je vyrobena ze zakulacených hliníkových lamel s dvojitou stěnou a větracími a světelnými otvory. Zhruba 21 % plochy clony je otevřeno, když je systém ve stínící poloze. Tím je umožněno pronikání denního světla a čerstvého vzduchu do místnosti.

Přímé sluneční paprsky zůstávají vně místnosti, nepřímo tak dochází k úspoře elektrické energie, především za umělé osvětlení a klimatizaci. Přes staženou clonu je možno z místnosti vidět ven, ale vnitřní prostor je dokonale chráněn před zvědavými pohledy.

Mezní rozměry

s-onro

 max. šířka

 tloušťka

 hmotnost

 max. plocha

lamela

 220 cm

 7,8 mm

 6,2 kg/m2

 4,8 m2

 

Rolety - podomítkové provedení

Podomítkovým provedením rolety je docílen čistý a ničím nerušený vzhled fasády. Roleta se skládá z roletového pancíře, boxu a z vodících lišt. Pancíř je soubor lamel, které mohou být hliníkové (vyplněné polyuretanovou pěnou) dodávané standardně v 19-ti barevných odstínech nebo plastové v 7-mi barevných odstínech. Roletový box je vyroben z hliníkového plechu a je dodáván v 6-ti velikostech, v závislosti na výšce rolety. Box je opatřen dřevocementovou deskou a omítací hliníkovou lištou pro možnost zaomítání. Běžným doplňkem rolet dnes bývá motorické ovládání s možností skupinového řízení jednotlivých rolet a centrálním ovládáním. Stejně jako roleta montovaná dodatečně, může být i podomítková roleta vybavena navíjecí protihmyzovou sítí.

Mezní rozměry

Typ

  max.šířka

  max.výška

  váha pancíře

  max.plocha

hliníkové lamely

  270 cm

  435 cm

  2,6 kg/m2

  5,8 m2

plastové lamely

  200 cm

  310 cm

  3,6 kg/m2

  2,9 m2











Nadokenní celoplastové rolety

Roletový nadokenní systém je vhodný pro všechny druhy plastových oken. Každý nadokenní prvek se skládá z vyrovnávacího profilu, 4 dílného PVC boxu, vodících lišt a z překladového profilu. Komůrkové profily jsou 10 mm silné a navzájem do sebe zapadají. Lamely jsou plastové standardně dodávané v 7-mi barevných odstínech. Box a vodící lišty mohou být dodány v barvě bílé, hnědé, případně mohou být upraveny kašírováním v 13-ti barevných odstínech. Při výrobě okenní jednotky se roleta přimontuje na okno a s oknem se pak jako kompletní stavební díl zabuduje do stavebního otvoru. Tímto řešením je docílen čistý a ničím nerušený vzhled fasády.

Mezní rozměry

Typ

  max.šířka

  max.výška

  váha pancíře

  max.plocha

Nadokenní (lamela PVC)   200 cm   310 cm

  3,6 kg/m2

  2,9 m2 

Nadokenní (lamela AL)

  270 cm

  310 cm

  2,6 kg/m2

  5,6 m2
 






Rolety do Rono překladů

Roleta do Rono překladu je typ běžné podomítkové rolety. Navíjecí box s    pancířem je umístěn do nadotvorového překladu, kde je pro něj překladovým systémem Rono připravena schránka. Lamely, mohou být hliníkové (vyplněné polyuretanovou pěnou) dodávané standardně v 19-ti barevných odstínech nebo plastové v 7-mi barevných odstínech. Hliníkové vodící lišty se připevňují do rámu okna nebo ostění a jsou dodávány ve více tvarových provedeních umožňující optimální osazení rolety. Standardně jsou dodávány v bílé a hnědé barvě (možno i RAL provedení). Roletový box je vyroben z válcovaného hliníku. Běžným doplňkem rolet dnes bývá motorické ovládání s možností skupinového řízení jednotlivých rolet a centrálním ovládáním

Mezní rozměry

Typ

 max.šířka

 max.výška

 váha pancíře

 max.plocha

hliníkové lamely

 270 cm

 270 cm

 2,6 kg/m2

 5,8 m2

 

 

Rolety do Heluz překladů

Typ Roletový překlad HELUZ slouží jako nadokenní nosný překlad a zároveň jako schránka pro osazení stínících systémů - venkovních rolet a žaluzií. Schránka je vyrobená z jednoho kusu. Vnější i vnitřní stěny nosného roletového překladu jsou opatřeny cihelnými obklady. V překladu jsou uvnitř prostoru pro roletu v jeho horní části zabudované lišty pro upevnění držáku hřídele rolety, které umožňují posunutí držáku rolety podle konstrukční šířky okna. Tyto prvky jsou samonosné stavební dílce a jsou vyráběny pro šířky zdiva 365, 380, 400, 440 a 490 mm a výšce 238 mm. Schránky plní nosnou funkci a nejsou opatřeny armaturou. V systému je použita revizní klapka.
Uvnitř schránky se nachází 8-mi hranná pozinkovaná hřídel ø60 mm. Na hřídel je navíjen roletový pancíř tvořený hliníkovými lamelami vypěněnými PUR pěnou (dodáváme v 19-ti barevných odstínech), nebo dutými lamelami plastovými (dodáváme v 7-mi barevných odstínech). Lamely jsou (kromě prvních deseti lamel) po celé své délce perforované. Pancíř je na hřídel upevněn pomocí ocelových závěsných pružin a je zakončen koncovou lamelou z extrudovaného hliníku, která je opatřena dosedací těsnící gumou a plastovými zarážkami zabraňující zajetí celého pancíře do schránky. Pancíř se pohybuje ve vodících lištách z extrudovaného hliníku, jež jsou opatřeny čistícími kartáčky. Standardně jsou dodávány v bílé a hnědé barvě (možno i RAL provedení). Vodící lišty mohou být vsazeny do Al pouzder, které se osazují již při hrubé stavbě do ostění. Běžným doplňkem rolet dnes bývá motorické ovládání s možností skupinového řízení jednotlivých rolet a centrálním ovládáním.

Mezní rozměry

 

 max.šířka

 max.výška

 váha pancíře

 max.plocha

hliníkové lamely Al 37

 270 cm

 320 cm

 2,6 kg/m2

 5,8 m2